דווקא בגלל שאי אפשר לתכנן את הלידה, דווקא בגלל שהיא כל כך לא צפויה, דווקא בגלל שיש כל כך הרבה אפשרויות ותסריטים אפשריים אני מאמינה שחשוב לדעת מהן האפשרויות שלך, שחשוב לדעת מהן ההעדפות שלך בסיטואציות שונות ולדאוג שמי שיהיה אתך בלידה – השותפים שלך ללידה – יהיו שותפים להחלטות ולרצונות שלך ויעזרו לך במהלך התהליך להגשים את הרצונות שלך או לחלופין – לעשות בחירות שונות.
מאת: רוית שטרן גינת
"התכנית שלי היא לצאת עם תינוק בריא וזהו!"
"למה צריך לתכנן אם גם ככה בלידה הכל יכול לקרות?"
"אני סומכת על הרופאים שיעשו מה שצריך בשביל התינוקת שלי!"
"חברה שלי הכינה תכנית לידה ובסוף הכל יצא לה הפוך!"
יצא לך לשמוע את המשפטים האלה? את מזדהה אתם? אין ספק שהם נכונים: בלידה – הכל יכול לקרות, והמטרה העליונה היא אמא ותינוק בריאים ולכן לא באמת אפשר לתכנן או לשלוט בכלום.
אז למה כולן מדברות על תכנית לידה? למה בכלל להתאמץ ולהכין תכנית לידה אם אי אפשר לתכנן מה יקרה בלידה? האם לצוות הרפואי יש בכלל רצון או זמן להתייחס לזה?
את כל השאלות האלה שאלתי את עצמי לאורך 14 שנים בהן אני עובדת כדולה – תומכת לידה וכמדריכת הכנה ללידה. היו באמת שנים בהן היתה לי תחושה שזה פשוט בזבוז זמן לך ולצוות המטפל לבנות ולהביא תכנית לידה ובכל זאת הבהרתי לנשים ולזוגות שהכנתי וליוויתי שעל דבר אחד משמעותי אסור להם לוותר – על תיאום ציפיות לקראת הלידה.
דווקא בגלל שאי אפשר לתכנן את הלידה, דווקא בגלל שהיא כל כך לא צפויה, דווקא בגלל שיש כל כך הרבה אפשרויות ותסריטים אפשריים אני מאמינה שחשוב לדעת מהן האפשרויות שלך, שחשוב לדעת מהן ההעדפות שלך בסיטואציות שונות ולדאוג שמי שיהיה אתך בלידה – השותפים שלך ללידה – יהיו שותפים להחלטות ולרצונות שלך ויעזרו לך במהלך התהליך להגשים את הרצונות שלך או לחלופין – לעשות בחירות שונות.
זו הסיבה, שכשעלה לי הרעיון של תכנית לידה ויזואלית, שניתן לייצר בקלות אונליין , ותאפשר העלאה של כל הנושאים המשמעותיים לקראת הלידה והאשפוז שאחריה , תיאום ציפיות של היולדת עם בן/בת זוגה, הדולה שלה ושאר השותפים שלה ללידה ובנוסף תייצר פלט של טופס מעוצב עם אייקונים צבעוניים וברורים שיאפשרו לצוות הרפואי להבין מה אנחנו רוצות בלידה בלי לקרוא מגילות, גייסתי את רעות השותפה שלי ואת קרן המתכנתת של האתר שלנו למשימה ועפתי על זה בכל הכח.
אז מה הרעיון?
- ללמוד – להשתתף בסדנת הכנה ללידה, לעשות סיור בחדר לידה, לקרוא ספרים, אתרים ומאמרים מתאימים ולהכיר את מגוון האפשרויות שעשויות לצוץ במהלך הלידה.
- להכיר את עצמי ואת לידת הפנטזיה שלי – מה הייתי רוצה שיקרה בלידה שלי? האם אני מעדיפה לידה טבעית ללא משככי כאבים? האם אני לא רוצה לכאוב ורוצה אפידורל? האם אני הולכת מתוך אמונה שלמה בצוות הרפואי ומאמינה שהם יבחרו עבורי או שהייתי רוצה להיות שותפה מלאה בתהליך?
- לבדוק באיזה בית יולדות יש סיכוי טוב יותר שאצליח להגשים את הפנטזיה שלי. לבדוק מהי הגישה לגבי נושאים רלוונטים כמו קיסרי טבעי או אפס הפרדה, לבדוק מהי זמינות המרדימים בדר"כ במידה ואני מעוניינת באפידורל וכו'
- לתאם ציפיות – לשבת עם בן/ בת הזוג שלך, עם הדולה ועם מלווים אחרים שתרצי שיבואו ללידה ולהסביר מה הגישה שלך, להבין מה הגישה שלהם, להסכים אתם על דרכים בהן יוכלו לסייע לך ללדת כמו שאת רוצה.
- להתמקד – בחלק מהניסוחים של תכנית לידה שתמצאי אונליין, תמצאי הנחיות לאופי התפירה ואפילו עובי החוט במידה ויש צורך בתפרים. אני מאמינה שאם ננסה לשלוט בפרטים קטנים כל כך בתהליך הלידה, די בטוח שיהיו סטיות מהתכנית ונתאכזב. אני ממליצה לך לבחור נושאים מהותיים עבורך בהם יש לך אפשרות לבחור ולשלוט. נושאים כאלה לדוגמא הם:
- אפידורל ומשככי כאבים אחרים – האם את רוצה שהשותפים שלך יציעו לך, האם את מעדיפה שינסו למשוך אותך, האם היית רוצה לנסות אפשרויות אחרות וכו'. חשוב שהשותפים שלך ללידה יהיו מוכנים לראות אותך מתמודדת עם כאב בלי להבהל.
- בחירה מה לעשות כשמוצעות לך התערבויות רפואיות – אני מאמינה שכשמתאפשרת לך תקשורת בונה בגובה העיניים עם הצוות המטפל, חוויית הלידה תהיה טובה יותר. ברוב המקרים אפשר וכדאי לשאול את המיילדות ואת הרופאים שאלות ובעקבות התשובות שתקבלו לבחור באפשרויות הטיפול השונות המוצעות לך.
- התנהגות השותפים ללידה ואורחים נוספים בלידה – חשוב בעיני מאד להבהיר מראש למה את מצפה מהשותפים שלך, מה חשוב לך שיעשו ויגידו, ומה קורה לגבי אורחים אחרים שיתכן וירצו להגיע לחדר הלידה או לחדר ההמתנה?
- בחירת הטיפול בילוד לאחר הלידה – מהן ההעדפות שלך ושל בן/בת זוגך לטיפול בתינוקכם לאחר הלידה בחדר הלידה ובמהלך האשפוז? האם אתם מעוניינים באפס הפרדה? האם חשוב לכם לשמר דם טבורי? האם אתם מעדיפים שימתינו עם חיתוך חבל הטבור? האם תרצי להניק כבר בחדר לידה? האם כל תהליך הטיפול הראשוני בתינוק שנעשה בבתי חולים מתאים ונכון בעיניכם או שיש דברים שתרצו לוותר עליהם וחשוב ליידע את הצוות הרפואי?
- מה יקרה אם? – אמרנו כבר שלידה אינה תהליך צפוי. אז אין ספק שחשיבה חיובית היא כלי משמעותי בתהליך, ובכל זאת, אפשר וכדאי לחשוב על ההעדפות שלכם גם במקרים בהם תהליך הלידה מתפתח בדרך שונה מהפנטזיה שלך…
שאלון האונליין של תכנית הלידה הויזואלית שבנינו נועד למקד אתכם בנושאים אלה ולהעלות למודעות את השאלות השונות שחשוב שתחשבו עליהן לפני שתגיעו לחדר לידה .
אני לא יכולה להבטיח שפנטזיית הלידה שלך תתגשם, אני גם לא יכולה להבטיח שהצוות הרפואי יתייחס לתכנית הלידה הויזואלית למרות שכבר קיבלנו פידבקים מצויינים ממיילדות וגם מרופאים שראו את התכנית. אני כן יכולה להבטיח שעצם תהליך בניית תכנית הלידה ותיאום הציפיות עם השותפים שלך בלידה יעשה לך סדר בראש, יעניק לך תחושת בטחון ויקדם אותך צעד נוסף בדרך לחווית לידה טובה.
לכניסה לשאלון האונליין של תכנית הלידה הויזואלית